Peruánská kuchyně

Ze severoamerické kuchyně asi žádnou zajímavost nepřineseme. Jídlo je tu na vysoké úrovni, ale v zásadě nic, co by se nedalo sehnat u nás. (Ovšem, krocan na Díkuvzdání byl moc fajn.) Byla by ale škoda, kdybychom se nepodělili o zážitky z té jihoamerické, především peruánské kuchyně.

Tu si nelze představit bez empanád. Úžasných plněných kapes, které seženete na každém rohu. Empanadas jsou plněné směsí zeleniny, masa, oliv nebo sýra a jsou velmi nebezpečné. Ani se nenadějete a jíte už čtvrtou.

Jen pro představu:

empanadas800     post14

Tím se dostáváme k hlavnímu charakteristickému rysu peruánské, ale i bolivijské a chilské kuchyně – všeho je hodně! Peruánci často míchají několik příloh dohromady, takže před člověkem z pravidla přistane ohromný kopec jídla. Vrcholem obžerství je tzv. Lomo saltado, což je rýže,  kousky masa na cibulce a navrch ještě hromada hranolek. Často je podávané pro více osob, ale i tak je to takový zabiják, že se s těží odplazíte domů.

Pro mlsnější jazýčky je tu Seviche. Jedná se o syrovou rybu, nebo jiné druhy masa, naloženou v cibulce, limetce a čili, doplněné o sladkou bramboru. Zní to prapodivně, ale je to fantastická směs chutí. A když se ocitnete u moře, kde jsou čerstvé ryby, Seviche se doslova rozpadá na jazyku.

IMG_3277

Nejčerstvější a nejlevnější jídlo najdete na trzích. My jsme si sice netroufli na to, co vždy plave v kotlících, ale sendviče byli pokaždé dokonalé. Čerstvé pečivo plněné avokádem, vejcem, rajčaty, s andskými bylinkami, popř. kuřetem a ají, typickou pálivou žlutou omáčkou.

IMG_3536      IMG_3538

Další poklad všech trhů s jídlem jsou ovocné bary, kde vám upravená paní se zástěrou připraví za pár soles obří porci ovocného salátu s krémem nebo čerstvě vymačkaný džus. Z různých druhů ovoce, které se u nás ani nedají sehnat.

IMG_3493      IMG_3492

Když mluvíme o peruánské kuchyni, nesmíme hlavně zapomenout na brambory! Právě na tuto surovinu jsou Peruánci hrdí nejvíce. Protože zde, ve výšinách u jezera Titikaka, totiž byly vypěstovány první brambory na světě. A co je neuvěřitelné, v Peru se dodnes pěstuje přibližně 2000 druhů brambor. Různě barevných, včetně fialových a modrých, a s velmi rozmanitými chutěmi. Je tedy asi jasné, že tvoří základ jejich jídelníčku. Naše nejoblíbenější jsou ty sytě oranžové, hutné a sladké, které se podávají jako příloha k seviche a dokonale doplní kyselost nakládaných ryb.

IMG_3532

Pro Peru je také typický černý nápoj jménem chicha („čiča“). Může být alkoholický nebo ne, podle délky fermentace, a vyrábí se z černé kukuřice.

029      Pisco-Sour

Když jsme u nápojů, tak nelze opomenout pisco sour. Je to světle žlutý kyselý alkoholický nápoj s pěnou ze syrových vajec, což zní šíleně, ale jakmile to člověk ochutná, nemůže přestat. Je zajímavé, že se Pisco stalo předmětem jednoho z vlasteneckých tahanic mezi Peruánci a Chilany. Obě strany jsou přesvědčené o tom, že to je jejich národní nápoj a nikde jinde není připravován tak dobře, jako právě u nich.

A na závěr, podivnost všech podivností – pečené morče, zvané Guy (podle zvuku, které morče vydává). Tradiční jídlo, na jehož výjimečnosti se ale ne všichni Peruánci shodnou. Dnes je to spíše specialitka, kterou se pyšní turistické restaurace. Ochutnat si troufnul jen Josef a moc šťastně se netvářil.

IMG_3499

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *